WOZ bezwaar maken moeilijk?

Bezwaar maken klinkt voor veel mensen als een moeilijke procedure die veel werk en tijd kost. Er zijn verschillende instanties die kunnen ondersteunen en helpen bij het indienen van een bezwaarschrift. Ook voor WOZ bezwaar maken zijn er verschillende instanties die hierbij kunnen ondersteunen. 

Redenen 

Mensen twijfelen regelmatig om bezwaar te maken. Toch kan het voor velen een groot voordeel opleveren. Denk hierbij aan belastingen en heffingen die gebaseerd worden op de vastgestelde WOZ waarde. De hoogte van onder andere de inkomstenbelasting, waterschapsbelasting en onroerendzaakbelasting wordt namelijk vastgesteld aan de hand van de vastgesteld WOZ waarde van de gemeente. Wanneer de WOZ waarde hoog is, zullen de kosten voor deze belastingen en heffingen dus ook hoog zijn. Voor veel mensen is dit een reden om WOZ bezwaar te maken. Hierbij zijn verschillende argumenten te benoemen.

Ligging en omgeving 

De ligging en omgeving is vaak een argument bij het maken van WOZ bezwaar. Wanneer een woning of bedrijfspand in de buurt van een vliegveld is gelegen, kan dit zorgen voor veel geluidsoverlast. Dit is ook het geval wanneer een woning of bedrijfspand naast een spoor ligt of wanneer het pand aan een drukke straat gelegen is. Wanneer een woning of bedrijfspand dicht bij een afvalverwerking of waterzuivering is gelegen, of simpeler nog tegenover een hondenuitlaatveldje, kan dit zorgen voor veel stankoverlast. Ook kan het zo zijn dat bijvoorbeeld het uitzicht vanuit je tuin of vanaf je balkon wordt belemmerd door een nieuwbouwproject. Ook dit is een geldige reden om in bezwaar te gaan.

Voorzieningen

Daarnaast kunnen ontbrekende voorzieningen een argument zijn om WOZ bezwaar aan te tekenen. Denk hierbij aan het ontbreken van genoeg parkeergelegenheid. Ook kan het zo zijn dat de flat waarin je woont geen lift heeft. Dit is ook een argument voor het bezwaar maken. Ook wanneer je in het buitengebied woont en slechte internetverbinding hebt of wanneer je doordat je in het buitengebied woont, last hebt van het ontbreken van voorzieningen zoals het openbaar vervoer, kun je dit als argumenten gebruiken voor het WOZ bezwaar. Tot slot kun je als argument gebruiken dat er geen school of winkels in de buurt zijn van jouw woning of bedrijfspand.

Gebreken woning

Natuurlijk zijn de gebreken van een woning ook een belangrijk argument bij het WOZ bezwaar. Zo is asbesthoudende dakbedekking een veel voorkomende reden van bezwaar. Ook kun je als argument gebruiken dat de kozijnen van de woning rot zijn of dat er sprake is van scheurvorming in het bedrijfspand door bijvoorbeeld een aardbeving. Daarnaast zijn terugkerende lekkages of slechte isolatie van een woning of een bedrijfspand een veel voorkomend argument bij het in bezwaar gaan tegen de WOZ waarde.

Het bezwaarschrift

Het eerste aandachtspunt bij het in bezwaar gaan is dat je snel actie moet ondernemen. Een bezwaarschrift moet namelijk binnen zes weken na het ontvangen van de beschikking van de gemeente worden ingediend. Het is dus belangrijk om, wanneer je hier hulp bij wilt, snel contact op te nemen met een instantie die je kan helpen bij het indienen van het bezwaarschrift. Het inschakelen van een instantie heeft als groot voordeel dat het jou een hoop tijd en moeite bespaart. Daarnaast werken deze instanties met ervaren taxateurs die verstand hebben van wat ze doen. Wanneer je dus hulp inschakelt van een instantie, vergroot dit dus de kans op succes bij het bezwaar maken.