Tips voor het kopen van toiletbeugels

Heeft u moeite met het opstaan van het toilet? Een toiletbeugel geeft u steun bij het opstaan van het toilet. Hiermee beperkt u het risico dat u valt. Toiletbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, verschillende afmetingen en verschillende kleuren. Waar moet u op letten bij aanschaf?

Toiletbeugels

Een toiletbeugel is een beugel waarbij u zich opduwt in plaats van optrekt. Op deze wijze belast u uw gewrichten zo minimaal als mogelijk.Dit kan van belang zijn bij pijnlijke gewrichten zoals bijvoorbeeld bij reuma of artrose.

Materiaal

De meeste toiletbeugels zijn van staal. Er zijn ook toiletbeugels die gemaakt zijn van roestvast (RVS) staal. Roestvast (RVS) staal is corrosiebestendig. Zeker wanneer de toiletbeugel wordt toegepast in een badkamer is corrosiebestendigheid van belang. Deze zijn daardoor iets duurder dan toiletbeugels van staal.

Roestvast (RVS) staal kan op veel verschillende manieren worden bewerkt. Een van de meest bekende manieren is polijsten.  Door middel van het polijsten krijgt de toiletbeugel een hoogglans uitstraling. Dit maakt dat een gepolijste toiletbeugel een moderne uitstraling heeft.

Enkele aandachtspunten voor plaatsing

  • Plaats bij voorkeur twee toiletbeugels om uw gewrichten gelijkmatig te belasten;
  • Zorg ervoor dat een toiletbeugel 15 tot 20 cm voor het toilet uitsteekt;
  • Wanneer de badkamer op de eerste etage is kan een traplift voor een smalle trap ook hulp bieden;
  • Kies toiletbeugels in een contrasterende kleur als u minder goed ziet;
  • Let bij de montage op de juiste hoogte van de toiletbeugel, richtlijn is 28 cm boven het closet (DIN 1840) ;
  • Let bij de montage op de juiste afstand tussen de opklapbare steunen, algemene richtlijn is 65- 70 cm (DIN 1840);
  • Let bij de montage op de juiste hoogte van de toiletsteunen, de algemene richtlijn is 28 cm boven zithoogte (DIN 1840);
  • Let op dat de toiletbeugel automatisch vergrendelt in een verticale positie;
  • Raadpleeg ALTIJD de montagerichtlijnen van de leverancier voor de montage van de toiletbeugels;
  • Bij twijfel, vraag advies aan uw ergotherapeut.

Kosten voor een toiletbeugel

Toiletbeugels zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en afmetingen. Grofweg varieert de aanschafprijs tussen de € 50 en € 350,- per toiletbeugel. Koop bij voorkeur geen toiletbeugels in doe-het-zelf zaken, supermarkten of online shops zonder keurmerk!  Ieder gewrichtsprobleem vraagt om een maatwerk oplossing. Laat u daarom deskundig adviseren.