Bewindvoering voor als het financieel niet meer gaat

Het gaat financieel prima, je hebt een inkomen en geeft het bijvoorbeeld uit aan een auto. Het bedrag is net hoger dan je in je portemonnee hebt en een lening lijkt erg aantrekkelijk. Uiteindelijk koop je andere spullen op afbetaling en voordat je het weet zit je met hoge schulden, omdat je niet hebt gedachte aan de rente. Een andere situatie is bijvoorbeeld een echtscheiding of ziekte. Je kunt plotseling er financieel slecht voor staan. Als je de enveloppen niet meer wilt openen is bewindvoering Ede de beste keuze.

Wat is bewindvoering?

Een Bewindvoerder kan de financiële situatie van je overnemen. Dit kan voor een korte periode zijn, maar ook langdurig. In het geval van een schuld mag de rechter alleen voor een tijdelijke periode bewindvoering inschakelen. Bewindvoering wordt via de rechter afgesproken, maar je kunt er ook zelf voor kiezen. Ook is het mogelijk om voor iemand uit je eigen omgeving bewindvoering in te schakelen.

Mocht je zelf geen controle meer hebben over je financiën, kun je ook een familielid bewindvoerder maken. Indien het via de rechter gaat, zal de rechter dan de bewindvoerder aan je toewijzen. Op het moment dat een bewindvoerder de financiën beheert, heb je altijd zelf inzage en hier kun je van leren. Het is alleen niet mogelijk om zelf de uitgaven te regelen, de bewindvoerder is compleet verantwoordelijk over het te besteden bedrag.

Zorgen over bewindvoering?

Het is begrijpelijk dat het niet fijn is als de financiële situatie wordt overgenomen. Het kan je een gevoel van schaamte en schuld geven. Je financiële situatie aan een ander overlaten is niet niks en het kan zijn dat je weinig vertrouwen hebt in een bewindvoerder. Toch is het zo dat een bewindvoerder zelf ook gecontroleerd wordt door de rechter. Dit gaat via inzicht in de rekening en een jaarlijkse verantwoording van de bewindvoerder. Mocht je alsnog weinig vertrouwen hebben in de bewindvoerder is het mogelijk om een brief te sturen naar de rechter. De nieuwe bewindvoerder moet dan een bereidheidsverklaring in te vullen en dit dient naar de rechter te worden gestuurd.